İsfahan ve Şiraz gibi şehirlerde sunulan çok sayıda tarihi ve mimari güzellik göz önünde bulunduğunda, İran’ın çeşitli manzaraları kolayca gözden kaçabilir. Doğal harikalar ve unutulmuş tarihi yerler ile dolup taşan bu ülkede, alışılmışın dışında keşfedilecek bir çok şey var. Burada, bir çok İranlının bile bilmediği 10 destansı yeri keşfediyoruz.

1. Karşâhi Kalesi

Hırsızlar Kalesi olarak da bilinen Karşâhi Kalesi, bir zamanlar 19. yüzyıl boyunca Kaçar hanedanlığının sonuna kadar korku ve panik yaymakla ünlü bir soyguncu çetesinin merkeziydi. Bu kerpiç yapı, beş gözetleme kulesi ile süslenmiş olup ziyaretçilerini, altın çağın koşuşturmacasını hayal etmeye davet etmektedir. Yerel efsaneye göre, kalenin altında, arkasındaki dağlara kadar uzanan üç tünel ile gizli geçitlerden oluşan bir labirent bulunmaktadır. Nar ağaçlarından oluşan vaha, maceracıları bu unutulmuş kalenin eteğinde, yıldızların aydınlattığı bir gökyüzünün altında kamp yapacakları bir geceye davet ediyor.

2. Filband

Mazandaran Eyaletindeki ücra bir peri masalı köyü olan Filband, el değmemiş doğası ve bulutların üzerinde kaybolmuş olma hissiyle tanınır. Tavukların ve kümes hayvanlarının özgürce dolaştıkları, yerel halkın kabarık beyaz bulutların etrafında günlük işleriyle uğraştığı bu kırsal beldede her saniyenin kıymetini bileceksiniz. Otlayan koyunlarla kaplı yamaç çayırları ve ağaçların arkasından yükselen kulübelerle dolu bu yerde bir hafta sonu, zihninizi sakinleştirmeyi ve büyük şehir hayatından dertlerinizi uzaklaştırmayı vaat ediyor.

3. Pâmenâr

Pâmenâr, güney Huzistan eyaletinde bulunan Dezful’da şehrinde büyüleyici bir köydür. Bitki örtüsü ve vahşi yaşam bakımından zengin olan küçük adaları, Dez Barajı’nın oluşturduğu gölün berrak sularıyla çevrilidir ve ziyaretçilerini hemen yüzmeye ikna eder. Ancak seyahat etmek için en iyi zamanın kış olduğu düşünülürse, su biraz soğuk olabilir! Mutlak sessizliğin keyfini çıkartmak ve yukarıdaki yıldızları izlemek için kaçırılmaz bir yerdir. .

4. Shadegân Lagünü

Huzistan vilayetinde yer alan Shadegân Lagünü, hem İran coğrafyasının hem de insanlarının çeşitliliğini gözler önüne seriyor. Arapça konuşan halk geçimini et ve süt ürünlerinden ve az ölçüde de turizmle sağlıyor. Sakinlik ve sessizlik duygusu, göç eden su kuşlarının sesi veya teknenize tepki veren bir su aygırının sesiyle bozulabilir. Lagünün daha aşağısında , tamamen kamıştan yapılmış yuvarlak çatılı evler bulunmaktadır.

5. Raqaz Kanyonu

Sayısız şelalesi ve doğal havuzuyla Fars ilindeki Raqaz Kanyonu, İran’ın en nefes kesici kanyonlarından biridir. 2,5 km’lik yolculuk, kristal berraklığındaki havuzlara kısa atlamalarla başlıyor. Ancak daha yüksek şelaleleri olan kanyonun derinliklerine, özellikle de en yükseği 65 metreye inmek, biraz teknik donanım ve biraz da tecrübe gerektiriyor. Ancak ister aşağı inin, ister daha kolay kısımlarda birkaç kez dalmak için kalın, bu kanyon sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır.

6. Dâlikhâni Ormanı

Yazın ortasında, Hazar Denizi kıyılarında sıcaklık 35º C’ye ulaşır, ancak dağdan Dâlikhâni Ormanı’na doğru daire çizerken 18º C’ye düşer. Yeşil ağaçların ve sisin altında, hava aniden hafifler ve solunabilir hale gelirken ciğerleriniz oksijenle dolar. İnekler, köylülerin taze köy ürünleri sattığı zirveye ulaşmak için karşıdan karşıya geçer veya yolda arabaların yanında koşarak kaçışırlar. Karşı tarafa indiğinizde, bir sonraki kasabanın sarp dağ yamacına ve kanyonuna serpiştirilmiş renkli çatılara denk geleceksiniz.

7. Kâl-e Jeni Kanyonu

Güney Horasan eyaletindeki Tabas’ta yüzyıllarca süren su akışı ve erozyonla şekillenen Kâl-e Jeni, muhteşem, ürkütücü bir kanyondur. İsmin üç harflilerden geldiğine dair birkaç teori bulunmaktadır. Buradaki şekiller, tabiat ana tarafından yaratılamayacak kadar gizemli görünmekte, üç harflilerin rüzgarlı günlerde yolculara çakıl taşları fırlattığı söyleniyor. Ayrıca duvarlara oyulmuş odalar karşımıza çıkmakta ve kullanım amaçları bilinmemektedir. Uygun bir şekilde adlandırılan bu kanyonun diğer dünyevi hissi, ziyaretçiler üzerinde bir izlenim bırakacağından emin olabilirsiniz.

8. Dareh Haft Ghâr (Yedi Mağara Vadisi)

Kuzeybatıdaki Neyshabur şehrinde bulunan Yedi Mağaralar Vadisi, muhteşem bir doğa harikasıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, ziyaretçiler doğal bir kaynak alanına ulaşmadan önce yaklaşık yedi kayalık mağaradan geçmelidir. Neyşaburlu şair Attar, en ünlü eseri Kuşlar Konferansı’nda maneviyatın yedi mertebesinden her birini birer vadi olarak anlatır. O halde bu mağaranın memleketinde olması oldukça normaldir.

9. Daryâcheh Arvâh (Hayalet Göl)

İsmi insanın tüylerini ürpertiyor ve bu ürperti gölü görünce biraz daha artıyor. Mazandaran eyaletindeki Hayalet Göl, suyun altından uzanan ölü ağaçlarla dolu ve bu ona süper ürkütücü bir hava veriyor. Yöre halkı şu anda perili olduğuna inanmasa da, atalarının burayı bir nedenden dolayı böyle adlandırdığına inanıyorlar. İyi bir hayalet hikayesine ilgi duyanlar bir şeyler bulabilirler!

10. Loveh Şelalesi

İran şelaleler bakımından zengin bir ülke ve hangisini ziyaret ederseniz edin mutlaka memnun kalacaksınız. Yine de, radarın altında uçuyor gibi görünenlerden biri, Gülistan eyaletindeki Gülistan Ulusal Parkı’nın kenarında yer alan Loveh Şelalesi. Ziyaretçiler, sık ağaçların ve yosun kaplı kayaların arasında akan suyun sesinden başka hiçbir şey olmadığı için burayı meditasyon yapmak veya kafalarını boşaltmak için elverişli bir yer olarak görecekler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir